‘De dynamiek van live zaken doen voelt weer vertrouwd, dat hebben we enorm gemist’

Beursorganisator Easyfairs Nederland kijkt met een goed gevoel terug op haar eerste vakbeurs sinds de corona-uitbraak: Trendz Najaar in Evenementenhal Gorinchem. Deze inkoopbeurs op het gebied van home decoratie en lifestyle mocht op 20, 21 en 22 september het spits afbijten. Exposanten en bezoekers spraken hun complimenten uit over de organisatie en veiligheid van de beurs. Ook CEO Jeroen van Hooff van Easyfairs Nederland is tevreden. “We hebben bewezen dat een beurs ook in coronatijd door kan gaan op een verantwoorde wijze. Wij voelen ons hierin enorm gesteund door de reacties van onze exposanten en bezoekers die aangaven zich veilig te voelen op de beurs.”

“Ik heb helemaal niet getwijfeld om deel te nemen aan de beurs. Ik ging er vanuit dat er maatregelen werden genomen om onze veiligheid te borgen en dat is zeker aan alle kanten gelukt. Ik voel me absoluut veilig hier”, zegt exposant Judith van Valburg namens Madison Home. Ook de Belgische exposant Erwin D’hondt van CZ-Cado is positief gestemd: “Alles loopt zoals het hoort te lopen. Alles is hier super veilig georganiseerd. Bovendien hebben we allemaal een pakketje gekregen met handgels, mondmaskers en veiligheidsvoorschriften waarin we geadviseerd worden hoe we het contact met onze klanten het beste kunnen aangaan. Ik ben zeer blij dat de beurs is doorgegaan en dat ik mijn klanten weer kan zien en ontmoeten.”

Exposant Gijs van Utrecht geeft namens Decostar aan dat zowel hij als zijn klanten weer behoefte hadden aan persoonlijk contact. “En dat is nu weer mogelijk, dankzij deze beurs. Je merkt dat de sfeer en de stemming ook goed is. Iedereen is blij dat er weer een beurs in Nederland is waar ze producten live kunnen aanschouwen.” Marjolijn Lievers vult namens House of Products aan: “Alles is goed geregeld: van het restaurant met overal anderhalve meter ruimte tot de hele duidelijke signing. Wij staan op deze beurs om te laten zien dat je ook in deze tijd aanwezig bent, dat je kan laten zien dat je een flexibele organisatie bent en je dus kan aanpassen aan de richtlijnen zoals die op dit moment van ons verwacht worden. Dat is juist een kracht. En dat deze tijd je niet in de weg staat om nog steeds je klanten te ontmoeten op een beurs.”

Ook bezoekers spraken hun waardering en enthousiasme uit over de beurs. “Voor mij is het de eerste beurs weer. De dynamiek voelt weer vertrouwd, de dynamiek van live zaken doen. Dat hebben we enorm gemist. Doordat er zoveel veiligheidsmaatregelen genomen zijn, is het juist heel relaxt om hier te zijn”, gaf één van de bezoekers desgevraagd aan. Een andere bezoeker roemde met name de veiligheid. “Ik denk dat het hier veiliger is dan in de supermarkt. We zijn naar de beurs gekomen om te zien wat de ontwikkelingen zijn en te zien dat de handel weer op gang komt.”

Sinds de bekendmaking in maart dat evenementen (waaronder beurzen) niet meer mochten plaatsvinden, is Easyfairs direct aan de slag gegaan met een plan om ervoor te zorgen dat al haar events aangepast en klaar zijn om direct weer opgestart te worden op het moment dat daar groen licht voor wordt afgekondigd. Van Hooff: “Een speciale projectgroep binnen onze organisatie heeft maandenlang gewerkt aan alle denkbare protocollen en voorzorgsmaatregelen om beurzen en events weer veilig en verantwoord te laten plaatsvinden. Toen begin juli het licht voor evenementen en dus ook beurzen weer op groen ging vanuit de overheid, wisten we: we mogen weer. Maar nu, na Trendz Najaar, weten we ook: we kunnen het! Alle coronamaatregelen zoals vooraf registreren, handen desinfecteren, looprichtingen aanhouden en anderhalve meter afstand bewaren werden gerespecteerd door alle betrokkenen. Bovendien zorgden de bredere gangpaden en het ruim opgezette horecaterras voor een verbeterde uitstraling van de beursvloer.”

De beursvloer van Trendz Najaar telde 87 exposanten die verspreid over drie dagen bezocht werden door 3.520 retailers. Van Hooff: “Daarmee was de beurs minder groot en minder druk bezocht dan voorheen, maar dat doet niets af aan ons gevoel van tevredenheid. De bezoekende retailers die er waren, kwamen heel doelgericht naar de beurs om daadwerkelijk hun inkopen voor de komende wintermaanden te doen. Hierdoor is de bezoekerskwaliteit sterk verbeterd. Dat werd ook beaamd door meerdere exposanten die aangaven in eerste instantie erg blij te zijn dat er eindelijk weer een beurs was en tegelijkertijd ook goede zaken hebben gedaan. Daarmee is het economische belang van het doorlaten gaan van beurzen direct onderstreept: het brengt vraag en aanbod samen, waardoor we een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel van de economie.”

Scroll naar top