De Groene Sector Vakbeurs 2019 focust op arbeidsproblematiek

Alle beschikbare plekken voor De Groene Sector Vakbeurs op 15, 16 en 17 januari 2019 zijn verkocht. Er wordt bekeken of er extra plekken gecreëerd kunnen worden om de bedrijven die op de wachtlijst staan nog deelname aan de beurs te bieden. Eén van de speerpunten van deze twintigste editie is de arbeidsproblematiek in de groene branche. “Enerzijds door te focussen op aanwas van jeugd en anderzijds door te focussen op het tevreden houden van het bestaande personeel”, zegt Head of Event Mariëlle Schonewille.

Uit de Kwartaalmonitor die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) opstelde voor Branchevereniging VHG bleek dat personeelstekort momenteel de meest genoemde belemmering is voor de groene onderneming, na weersomstandigheden. Schonewille: “Actuele thema’s als arbeidsproblematiek moeten wij beet pakken en terug laten komen op deze vakbeurs, want dat is het moment dat de sector elkaar ontmoet. Voor aanwas van jeugd hebben wij een aantrekkelijk programma opgesteld, zodat deze nieuwe talenten de beurs bezoeken en zo in contact raken met bedrijven uit de groene branche. Ook bestaand personeel moeten we koesteren. Op de beurs is een groep bedrijven die de handen hiervoor ineen geslagen hebben, want zij hebben een programma ontwikkeld dat zich hier op focust.”

Nieuw: vmbo Groentour
Eén van de programmaonderdelen van De Groene Sector Vakbeurs om jong talent te koppelen aan de groene sector is het nieuwe initiatief: vmbo Groentour. Dit vindt plaats op woensdag 16 januari van 10.00 tot 12.00 uur. Tijdens de Groentour maken vmbo-leerlingen kennis met de ontwikkelingen en dynamiek van het werken in de groene branche. “Wij hopen met dit initiatief interesse te creëren bij de jeugd voor het vak. Als beursorganisatie voelen wij ons maatschappelijk betrokken bij de branche en willen we graag laten zien aan vmbo-leerlingen hoe mooi het groene vak is. Het zijn niet alleen groen gemotiveerde leerlingen, met dit initiatief willen we juist laten zien welke impact groen op de leefbaarheid heeft en hoe belangrijk dit ook is voor hun eigen toekomst. Of de leerlijnen nu wel of niet hovenier willen worden, leerzaam is het sowieso.”

Er worden diverse activiteiten en informatieve bijeenkomsten georganiseerd in het kader van vmbo Groentour. De organisatie is momenteel bezig met de afronding van het programma “Maar we denken aan activiteiten als: klimmen met klimtuig, kijken naar tuinaanleg van hoveniers in competitieverband en een machinesimulator. Scholen kunnen zich nog aanmelden voor de vmbo Groentour”, aldus Schonewille.

Onderwijsplein
Tevens is er op De Groene Sector Vakbeurs 2019 een onderwijsplein waar bezoekers terecht kunnen voor alle opleidingsvragen, zoals in- en doorstroom van personeel en hoe ze hun bedrijf kunnen voorbereiden op de toekomst. TRI Groei in Groen, TerraNext en Groeipunt vullen het onderwijsplein in. TRI Groei in Groen houdt zich bezig met het werven, selecteren en begeleiden van aankomende jonge vakmensen. TerraNext en Groeipunt focussen zich vooral op bestaand personeel door een duurzame inzetbaarheid van medewerkers, het opleiden en ontwikkelen voor de toekomst en LevenLangOntwikkelen.

Jubileumeditie
De jubileumeditie van De Groene Sector Vakbeurs in Evenementenhal Hardenberg is op 15, 16 en 17 januari 2019 te bezoeken van 13.00 tot 21.00 uur. Jaarlijks komen gemiddeld ruim 17.000 professionals uit de groene sector op de vakbeurs af, veelal hoveniers, grootgroenvoorzieners, boomkwekers, boomverzorgers, tuincentra, tuin- en landschapsarchitecten en beslissers binnen de gemeentelijke groenvoorziening. Daarnaast maken ook bezoekers werkzaam op het gebied van bestrating, sociale werkvoorzieningen en vijveraanleg hun opwachting. Voor meer informatie: www.groenesector.nl.Scroll naar top